Det är en gammal klyscha - men idag högaktuell och en självklar sanning.
Människans alla kroppsfunktioner är beroende av en lång rad komplicerade kemiska processer - det vi kallar metabolism. Naturligtvis behövs näring och tillgång till ämnen för att processerna ska fungera. Förutom syre och ljus, är det bara via upptaget i tarmen som kroppen kan skilja ur och tillgodogöra sig de ämnen som behövs.
Vi vet alla hur viktigt det är med bra näringsrik mat och en balanserad kost. Utan en fungerande tarm blir näringsupptaget från kosten sämre och kroppen kan inte utvinna alla ämnen som behövs för att hålla igång processerna och t.ex orka stå emot sjukdomar.
Med modern livsmedelshantering, där vi bl.a inte länge använder gamla konserveringsmetoder, har mängden nyttiga bakterier i kosten minskat dramatiskt. Man beräknar att människan historiskt dagligen fick i sig åtskilliga 100-tals miljoner fler nyttiga bakterier jämfört med idag. Det finns också studier som visar att utan daglig tillförsel minskar mängden nyttiga bakterier i tarmen direkt.
Probiotiska bakterier sänker bl.a tarmflorans pH vilket bidrar till en bättre mikroflora och bättre möjlighet att tillgodogöra sig födan. Den surare miljön förhindar också tillväxt av många toxiska bakterier, vilket både förbättrar tarmens mikroflora och motverkar sjukdom.
Genom att tillföra nyttiga probiotiska bakterier och skapa en bättre tarmflora, minskar belastningen på kroppens immunförsvar. Detta ger utrymme för kroppen att effektivare motarbeta sjukdomsalstrande processer och kan därmed bidra till att förebygga sjukdom eller stödja kroppens självläkning.