I mitten av 1700-talet genomförde James Cock sin berömda världsomsegling då han bl.a upptäckte Nya Zeeland. Vid denna tiden hade man under de långa resorna haft stora mag- och tarmproblem med kräkningar och diarréer. Det var inte ovanligt att stora delar av besättningen miste livet av denna anledning.
James Cock beslutade inför sin resa att det skulle serveras surkål ombord varje dag. Man visste redan på 1700-talet att mjölksyrad kål hade hälsobringande effekter.
Kapten Cock´s beslut visade sig vara mycket framgångsrikt. Under den 3 år långa resan förlorade man inte en enda sjöman till följd av sjukdom. Vid återkomsten tilldelades James Cock dåtidens främsta vetenskapliga utmärkelse för att ha infört den hälsobringande surkålen i sjöfarten.
Idag har även skolmedicinen tagit fasta på probiotikans stora potential som egenvårdsprodukt. WHO och FAO ser i probiotika en möjlighet att till ett lågt pris motverka dödliga diarreer i U-länderna. Såväl Swedish Journal of Nutrition som Läkartidningen har haft översiktsartiklar inom området och experterna är överens om probiotikans möjligheter, men framhåller behovet av ytterligare forskning i ämnet för att vetenskapligt kunna fastställa effekterna.